Aktiviteter i Karlskoga kommun

I Karlskoga kommun jobbar vi med olika aktiviteter, på olika nivåer. Människan är en aktiv varelse som behöver aktivitet och stimulans för att uppleva välbefinnande och meningsfullhet. Inom Validationsmetoden pratar vi om ”Att vara nyttig/arbetande/aktiv” är ett grundläggande mänskligt behov. Detta har jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. På våra vårdboenden finns det mycket gruppaktiviteter som anordnas i husen. Det finns en egen Facebook sida som beskriver dem. Det finns också ett besökshundsteam, som möter personer både i grupp och individuellt. På de olika vårdavdelningarna bedrivs mer individuella aktiviteter. Det kan vara att titta på fotografier, samtal, lyssna på musik eller liknande.

Liliana Cortes och Maria Tezel Kontaktservice
Liliana Cortes (Samordnare Kontaktservice) och Maria Tezel (bokar ledsagare)

Kontaktservice

Det finns också en hel del att göra (förutom dagverksamhet) för de som inte flyttat till vårdboende.  Kontaktservice är en ideell förening som bedriver besöksverksamhet, kontaktsamtal och ledsagning hos äldre och funktionsnedsatta personer och samarbetar med olika organisationer i Karlskoga. Kontaktservice består av samordnare Liliana Cortes (som är anställd i Karlskoga kommun), Maria Tezel som bokar ledsagningarna, personer som har arbetsmarknadsåtgärder och frivilliga personer (de flesta är pensionärer).

Aktiviteter som kontaktservice samordnar

Kontaktservice gör mycket mer än att ledsagar till t.ex. läkare, gör hembesök hos personer som känner sig ensamma och hjälper till med gruppaktiviteterna som bedrivs på vårdboendena. Övrigt som de gör är t.ex.:

  • Flera gånger i veckan sker olika aktiviteter på 4 träffpunkter i Karlskoga. Det är t.ex. sittgymnastik, olika typer av underhållning, bingo.
  • ansvarar för en “Göttekiosk” vid ett vårdboende
  • arrangerar rollatorservice på alla träffpunkter och vårdboenden 1 gång/år
  • Ansvarar för kommunens 2 parcyklar
Röd parcykel
En av kommunens parcyklar

Parcykel – ett sätt att främja utevistelse

Vi har två modeller av parcyklar. Den ena kan även kallas ”sida vid sida” cykel, där man sitter två personer bredvid varandra. Personalen sitter till vänster och sköter bromsar, växling och styrning. På cyklarna finns även elhjälpmotor.

Den andra modellen av cykeln gör det möjligt för personer i rullstol att komma ut på cykeltur utan att passageraren behöver överföras mellan rullstol och cykel.

Förra året var det premiär för cyklarna och det blev väldigt uppskattat. Cyklarna fanns tillgängliga enligt ett roterande schema både på kommunens boenden, men också på Träffpunkterna. Alla kunde boka in sig på cyklarna oavsett om man bodde på ett boende, hade hemvård eller inte. Förra året hade vi en toppensommar. Cyklarna blev väldigt uppskattade, med mer än 350 cykelturer.

Parcykel för rullstol
Parcykel för rullstol

Nu är det dags för årets premiärtur

Liksom förra året är det två personer från Kontaktservice som har huvudansvaret för cyklarna. Cyklarna är parkerade i ett garage vid Nickkällan och varje dag cyklar de ut med cyklarna till de ställen där de ska vara under dagen. Det finns ett rullande schema, men man har också möjlighet att ringa till Kontaktservice och boka upp tid för en cykeltur.

I slutet av förra veckan gick Liliana och några från Kontaktservice igenom cyklarna och försäkrade sig om att de kan hantera cyklarna. Jag var med en stund när de cyklade med cyklarna och fick pröva på hur det kändes att sitta i rullstol på cykeln. Det känns verkligen tryggt och var en härlig upplevelse. Det var några som bor på Nickkällan som kom och tittade och var nyfikna. De visste om cyklarna från förra året, men hade inte riktigt vågat pröva. Men nu hoppas vi att de och många fler kommer ge sig ut på cykelturer framöver.

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: