Årets äldre- och anhörigdag i Karlskoga

Idag har det varit den årliga äldre- och anhörigdagen. Karlskoga kommuns Minnesteam, och kontaktservice har under flera år arrangerat aktiviteter tillsammans med Örebro Läns Idrottsförbund en eller flera dagar under v. 40. Vi har alltid haft en mässa och olika föreläsningar i Folkets Hus på onsdagen.

Personer som besöker årets äldre- och anhörigdag
Bild från mässan

Två Nationella kampanjer

Det finns två anledningar till att vi arrangerar en äldre- och anhörigdag under v. 40:
Den 6 oktober uppmärksammas anhörigas livssituation årligen under Nationella anhörigdagen. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005 och har blivit en succé. Runt om i landet arrangerar kommuner, föreningar och andra aktörer aktiviteter och manifestationer på temat att vara anhörig under v. 40.

Socialstyrelsen har en årlig Nationell Balansera Mera kampanj, där tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen sprids. Kampanjen uppmärksammar hur man själv kan minimera risken för att falla genom olika informationssatsningar. Kampanjen har tre teman: mat, motion och medicin.

B-O Söderberg underhåller
trubaduren B-O Söderberg stog för en del av underhållningen.

Äldre- och anhörigdagen i Karlskoga

Vi sprider information om Balansera Mera kampanjen och anordnar en tipspromenad som tillhör kampanjen. Vi anordnar också en föreläsning utifrån något av kampanjens teman. I år föreläste Lena Hellström, som är ansvarig för måltidskultur i Grythyttan sedan många år. Hon gav en glädjefylld föreläsning under rubriken ”Gör dina måltider till viktiga och vackra upplevelser för alla sinnen”. Med enkla medel kan det bli stunder att längta och minnas till, utan att det krävs tidsmässiga eller särskilda ekonomiska insatser. Föreläsningen var mycket uppskattad av de som besökte den.

några av utställarna på årets äldre- och anhörigdag
Vy över mässan

Vi arrangerar också en aktiv mässa där man får prova på olika aktiviteter och smaka på lite olika mat. Inför årets mässa hade vi fokusgrupp med olika grupper som brukar besöka mässan, där vi diskuterade vad de skulle vilja veta mer om på årets mässa. Sedan bjöd vi in personer som kunde mer om detta. Något som det var önskemål om var information om Flexbussarna och hur man ansöker om färdtjänst. Ett annat önskemål var information om inkontinensmaterial. Utöver detta har olika träningsanläggningar presenterat vad de kan erbjuda för aktiviteter, man fick pröva på beröringsmassage och en HLR-instruktör visade hur man gör HLR. Olika föreningar (t.ex. Alzheimer föreningen, Bilda och pensionärsföreningar) deltog och berättade om sina aktiviteter.

Carina Persson föreläser
Carina Persson

Vi fick också musikunderhållning av trubaduren B-O Söderberg, pröva sittgymnastik med Yvonne Nickelsberg Jansson, modevisning och en miniföreläsning av Carina Persson som jag skrivit om tidigare i bloggen.

Röd parcykel
En av kommunens parcyklar

Personal från Kontaktservice visade även kommunens parscyklar utanför Folkets hus. Personal från kontaktservice har tillsammans med personal på olika boenden varit ute på drygt 350 cykelturer med personer som bor på kommunens vårdboenden och seniorboenden.

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: