fbpx

Min dröm

 Jag har haft en dröm om att starta eget företag i många år, men jag har inte riktigt vågat av olika skäl. För tre år sedan skaffade jag en hemsida och startade de sociala medierna för Marias Kunskapskälla. Samtidigt tog jag kontakt med nyföretagarcentrum och började arbeta mot att starta eget företag. Min övertygelse är att många svårigheter i möten med personer med demens handlar om att personal eller anhöriga inte har redskapen och kunskapen som behövs. De redskapen vill jag inspirera till genom mina sociala medier och utbildningar.

I dag är texter en stor del av den jag är. Men jag skriver inte bara för mig själv. Mitt skrivande är en del av min mission, mitt sätt att göra välden större för alla oss som ser att demensvården går att utveckla. Att vi har en bra bit tills vi kan säga att vi arbetar personcentrerat eller arbetar utifrån de nationella riktlinjerna för demensvården. Som inser att vi alla behöver utvecklas för att möta personerna med demens och deras anhöriga på ett bra sätt. Jag skriver för dig och alla andra som brinner och är tårögda för att vi vill göra vårt bästa. För att bevisa att ingen av oss har gjort vårt bästa än.

Lite om mig

 Vem är då jag? Jag är sjuksköterska och har arbetat inom demensvården sedan 1993. Jag kom i kontakt med Validationsmetoden i slutet på 90-talet, när jag läste Validationsboken och vi var på studiebesök på Ersta i Stockholm. Det var då jag började fundera mer och mer på vad vi höll på med inom demensomvårdnaden, varför vi enbart fokuserade på problemen i kontakten med personerna med demens. Jag ville lära mig att kommunicera bättre, att utgå från det friska och måna om en livskvalitet de sista åren i personernas liv.

Jag har arbetat som omvårdnadsansvarig sjuksköterska, som enhetschef i demensvården och som demenssjuksköterska.  Parallellt med detta utbildade jag mig för att få mer kunskap inom demensområdet. Jag är magister i omvårdnadsvetenskap, lärare i validationsmetoden och har även utbildat mig i ledarskap och pedagogik. Men utbildning på pappret har aldrig varit viktigt för mig. Jag brinner verkligen för att vara med och utveckla demensvården. Så det jag har lärt mig på de olika utbildningarna har jag omsatt i praktiken, där jag har arbetat. Jag har drivit utvecklingsprojekt i demensvården i över 20 år och jag har utbildat och handlett anhöriga och personal i ca 15 år innan jag startade mitt företag.

Företaget

Nu har jag vågat satsa på min dröm, även om det är på deltid. Första året som företagare har varit tufft för mig som för alla andra. Det är lätt att börja fundera på vad man håller på med när vi drabbats av en pandemi och mycket stänger ner i samhället. Men jag har mycket drömmar och planer med vad jag vill göra för att sprida mer kunskap på området. Boken om Validationsmetoden är det första som ska slutföras.

I går hade jag en heldags webbföreläsning i Validationsmetoden för några som läser till specialistundersköterska i demensvård. Jag tycker det är så roligt att ha utbildning och dialog med andra som också vill vara med att utveckla demensvården och jag fick många positiva utvärderingar av dagen. ”Var en mycket bra och givande utbildning i Validation. Jag har fått mer kunskap om hur jag ska förhålla mig med personer som har demens, för att de ska ha det bra och må bra”.

Det är ord som jag är både stolt och glad för. Visst är det väl värt att fira att föreläsningen gick bra och att jag vågade satsa på min dröm för ett år sedan?