Nu är det konstiga tider, där vi alla blir begränsade på många sätt. För dig som är anhörigvårdare blir det kanske mer komplicerat. Din närstående med demens förstår kanske inte riktigt vad som händer i samhället idag. Barn avråds från att besöka er och kanske brukar din närstående gå på dagverksamhet, som har stängt nu. Jag vill ge dig några råd som utgår från Validationsmetoden, som jag hoppas du ska ha användning av.
CENTERING
Centrering hjälper dig att hitta ditt eget känslomässiga centrum, att kunna koppla bort ev. oro
Centrering hjälper dig att lägga dina egna känslor åt sidan och möta din närståendes känslor
Centrering hjälper dig att hitta empati.
Centrering kan också vara 3 minuters egenvård.
Validation Training Institute har en YouTube-kanal där det bland annat finns 3 ”How-to … center” -videor som är textad på svenska. Titta gärna på dem. Om du mediterar, utövar yoga eller liknande känner du redan till detta.
Steg för att centrera sig:
- Stå med fötterna axelbrett isär. Slut ögonen.
- Rikta uppmärksamheten mot en punkt ca. 5 cm under midjan. Där ligger ditt centrum, din tyngdpunkt
- Ta ett djupt avslappnat andetag genom näsan och ner i magen. Låt inandningsluften fylla hela kroppen
- Andas ut genom munnen
- Fortsätt att andas långsamt och djupt. Stoppa all inre dialog och koncentrera dig fullständigt på din andning
- Lägg märke till hur andningen känns från centrum ända upp till svalget
- Andas djupt och med magandning hela tiden. När du andas in skall magen bukta ut
- Andas ut kraftigt genom att dra in magen och tömma lungorna ordentligt
EGENVÅRD
Detta är inte en lyx, detta är ett grundläggande behov för att du som anhörigvårdare ska klara av din vardag. Om du inte har energi (fysiskt eller psykiskt) kan du inte hjälpa din närstående i längden. Egenvård betyder att hitta det som ger dig energi. Är det ett bad? Läsa en bok? Lyssnar du på din favoritmusik? Dansar du till rock n ’roll i vardagsrummet? Använd en stund varje dag för att ladda dina batterier. Det förhindrar att du blir utsliten och ger mer glädje i ditt liv. Kom ihåg att validation bör ge glädje både för dig och personen du hjälper i din vardag.
ATT MÖTA EN PERSON MED DEMENS
När du som anhörigvårdare hjälper en person som lever med demens, tänk på detta:
- En person med demens är en tidsresenär – saker som händer nu, väcker känslor från det förflutna. Så när Kalle hör på nyheterna att det är en kris, en pandemi eller kanske bara känner ångesten omkring sig, han kanske känner igen känslan från en annan kris i livet. Ett trauma från förr kan komma upp.
- Dessa smärtsamma känslor måste få släppas fria och inte förnekas. Kalle måste få uttrycka sina känslor till någon som han litar på, som inte dömer, avleder eller försöker fixa det. Han behöver bara att någon ska finnas där hos honom och lyssna, vara med dem i hans känslor.
- Jag kallar det för ett möte, att finnas där och lyssna, att dela sorg, smärta eller rädsla (grundläggande mänskliga känslor). Dessa stunder av nära, mänsklig kontakt, skapar glädje och välbefinnande.
Del 2 kommer i morgon torsdag