Naomi Feil

Naomi 1Metodens Grundare Naomi Feil, föddes i Munchen 1932 och kom som liten till USA med sin familj. Hon växte upp vid ett seniorboende, Montefiore i Cleveland, Ohio. Föräldrarna var pionjärer i rehabiliteringsarbete. Pappan var föreståndare och psykolog, mamman var socialarbetare och ledare för det sociala arbetet vid hemmet. Efter sin masterexamen i socialt arbete vid Columbia University i New York började Naomi arbeta med gamla människor. Under nära 20 år (1963 – 1980) arbetade hon med att utveckla sin metod inom validation. Metoden blev ett svar på det missnöje hon känt inför de traditionella metoder som vid den tiden användes i arbetet med mycket gamla, desorienterade personer.
Under åren har Naomi Feil skrivit en rad böcker om metoden. 1982 kom den första boken ”Validation/Feilmetoden”, som reviderats och tryckts i nytappning 2015. Förutom hennes andra bok om Validationsmetoden ”The Validation Breakthrough” som reviderades 2002, har Naomi Feil publicerat ett flertal artiklar och producerat 9 prisbelönta filmer om Validationsmetoden. Mrs. Feil är internationellt uppmärksammad för sitt arbete med äldre personer och är en av de mest eftertraktade föreläsare inom området. Mer än 30 000 boenden i USA, Canada, Europa och Australien arbetar med Validationsmetoden och närmre 100 000 vårdpersonal och anhöriga har närvarat vid hennes workshops i Nordamerika, Australien, Europa och Japan.
Naomi Feil kom till Sverige i början av 90-talet, inbjuden till Örebro för att hålla sin första workshop. Rita Schwarz, vid dåvarande socialdistrikt Katarina-Sofia och chefen vid sociala verksamheten Ersta diakonisällskap i Stockholm, mötte där Naomi Feil. Detta möte blev startskottet till ett samarbete, som möjliggjorde, att vi de första Validationsarbetarna i landet kunde utbildas. Samarbetet ledde till att en 5 personer (av de första tjugofem Validationsarbetarna), kunde erhålla certifikat som gruppledare och lärare 1997.
Naomi Feil har även varit i Karlskoga och haft workshop vid två tillfällen.

 

Se videos med Naomi Feil här:  https://vfvalidation.org/videos/

%d bloggare gillar detta: