Öka livsglädje, välbefinnande och kommunikation med musik
Musik kan öka livsglädjen och välbefinnandet
Att musik kan öka livsglädjen och välbefinnandet hos personer med demens är välkänt, och bekräftas i en lång rad forskningsstudier. Gång på gång gör personal och anhöriga erfarenheten att musik underlättar kontakt, väcker minnen, skaparglädje och gemenskap. Musik används ofta som en gruppaktivitet med en allmän uppfattning om att ”musik är bra för de äldre” snarare än som en individuell omvårdnadsåtgärd. Det är synd, för vårdpersonal kan skapa mycket glädje och underlätta omvårdnadssituationer med musik. En del personal tycker att de inte sjunger tillräckligt bra för att våga börja sjunga i omvårdnadssituationer. Det utmanar deras uppfattning om vad arbetet innebär, men även deras osäkerhet i förhållande till att sjunga. Vårdpersonal med utländsk bakgrund kanske kan känna sig hindrade av att de inte kan svenska sånger. Det är ändå viktigt att stötta dem att lära sig refrängen på en melodi som någon person tycker om, för resultatet kan bli väldigt positivt och överraskande.
Samspela bättre med sång
Att hjälpa en person med demens med hygien och påklädning på morgonen kan tillhöra den svåra delen av omvårdnaden på ett demensboende. För många personer med demens uppfattas intimhygien, av- och påklädning som något obegripligt. Vårdarens hjälp kan kännas kränkande och mötas med tjuvnyp och slag. Det finns forskning som visar att sång och musik kan underlätta samspelet mellan vårdare och vårdtagare och många som jobbar i vården av personer med demens kan berätta om exempel där man sett detta.
Ett exempel från vardagen
Att lära sig om att använda musik i vårdandet
Alla i utbildningsgruppen fick även ta med sig en låt som de lyssnat mycket på tidigare i livet. Alla spelade upp varsin låt och berättade vad den låten betydde för dem och vilka minnen som låten väcker. Det blev en blandad musikkompott med bland annat Scorpions, Rod Stewart, Streaplers, låt från Dirty Dancing, Cue, Lionel Richie och Christopher Cross. Det kan bli väldigt känslosamt när man gör en sådan här övning. En person sa att ”låten och texten kom till mig”. Önskelåten väckte olika minnen t.ex. ”Minnen av föräldrar som avlidit”, ”Gå ut på fest, ut och dansa, känner känslan”, ”Ungdomskärlek”, ”Vänskap”, ”Brusten kärlek” och ”Att vara flykting”. De flesta låtarna var välkända för alla, men låtarna väcker inte alls samma känslor hos alla i utbildningsgruppen. Så är det ju på en vårdavdelning också. Det är viktigt att tänka på att genom att få höra musik som betyder något speciellt för individen, kan hon få hjälp att komma i kontakt med vem hon är. Det är då man använder musiken individuellt.