fbpx

Demens är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige, ändå vet många väldigt lite om demens. Jag har skrivit tidigare om demens, men i det här inlägget tänkte jag skriva lite djupare om vad demens är.  I dag lever 130 000 – 150 000 människor i Sverige med en demenssjukdom – 10 000 av dessa är under 65 år. Tillsammans med anhöriga berörs mer än 1 miljon människor. Man räknar med att cirka 25 000 personer insjuknar varje år. Enligt Socialstyrelsen kommer så många som 180 000 – 190 000 personer att vara drabbade av en demenssjukdom år 2030 och år 2050 kommer 250 000 ha en demenssjukdom. Samhällets kostnader för demenssjukdomar är större än för cancer och hjärtsjukdomar tillsammans. Det visar brittiska siffror som publiceras av Alzheimers Research Trust.

Om demens

Demens är inte en naturlig del av åldrandet. Ordet ”demens” härstammar från latinets ”de mens” dvs utan själ och avser ett förvärvat och långvarigt kliniskt tillstånd som förvärras med tiden. Det primära villkoret för diagnosen är bevis för att både minnes- och tankeförmågan är nedsatt i sådan omfattning att det innebär en avsevärd försämring jämfört med tidigare kognitiv funktionsnivå. Den här nedsättningen måste ha varit under minst 6 månader.

 

Äldre kvinna

All glömska är inte demens

Det är normalt att ibland låsa sig ute, glömma att betala en räkning eller glömma bort andra dagliga aktiviteter. Men personer som börjar utveckla demenssjukdom gör det alldeles för ofta och kan ibland utgöra en fara, t.ex. att man glömmer stänga av spisen. Sakta men säkert orsakar en demensutveckling små begränsningar som hindrar personen från att utföra de minsta och enklaste av dagliga uppgifter. Många gånger säger man att när glömskan blir handikappande i vardagen, så bör man undersöka vad det beror på. När man gör en minnesutredning gör man den för att utesluta andra orsaker till att man glömmer. Det kan t.ex. bero på fel på sköldkörteln, någon vitaminbrist, infektion eller något annat fysiskt fel. Läs tidigare blogginlägg Är det normalt att glömma?

 

Förändras över tid

Demens beskriver en grupp symtom som kan inkludera minnesförlust, svårigheter med tänkande, problemlösning eller språk, och ofta förändringar i humör, uppfattning eller beteende. Demens är progressiv, vilket innebär att symtomen blir värre med tiden. Hur snabbt det går variera mycket från person till person. Demens förkortar livslängden, även om vissa personer lever med det under många år. Demens påverkar personen och oavsett vilket skede personen är i så finns det sätt att underlätta vardagen.

 

Fysiska förändringar i hjärnan

Demens orsakas av fysiska förändringar i hjärnan som inträffar till följd av en sjukdom. När sjukdomen fortskrider förändras hjärnans struktur och kemi, vilket får nervceller att dö. När fler nervceller dör skadas hjärnan. Skador på olika delar av hjärnan har olika effekter. Till exempel kan skador på ett område i hjärnan påverka en persons närminne, medan skada på en annan del kan påverka deras förmåga att organisera saker. Om två personer har samma diagnos påverkas de ändå inte lika. Bara för att någon upplever en viss typ av symtom betyder det inte nödvändigtvis att en annan person kommer att utveckla samma symtom.

 

Varför får vissa personer demens?

Man vet ofta inte varför vissa personer får demens medan andra inte får det. Det beror på en kombination av ålder, gener, hälsa och livsstil. När det gäller förebyggande faktorer gällande livsstilen sammanfattar man dem oftast med fem punkter: Fysisk aktivitet, äta medelhavsinspirerad kost, mental aktivitet, social aktivitet och blodkärlsrelaterade åtgärder.

Det finns mer än 100 kända typer av demens. Under veckan tänkte jag skriva mer om de vanligaste demenssjukdomarna Alzheimers sjukdom, Frontallobsdemens, Lewy Body demens, Vaskulära sjukdomar, blanddemens och även Sekundära sjukdomar

 

Minnestest

Betydelsen av tidig diagnos

Om du är orolig för att du håller på att utveckla demenssjukdom, är det viktigt att söka hjälp så att du kan få en korrekt diagnos. Boka en tid på vårdcentralen för att diskutera din oro med din läkare. En undersökning kan utesluta andra behandlingsbara tillstånd som kan orsaka problem med minnet t.ex.  urinvägsinfektion, vitaminbrist, hjärntumör eller sköldkörtelproblem.

 

Fördelar med tidig diagnos

Att ta de första stegen för att söka en diagnos kan vara skrämmande, men det finns fördelar med att få en diagnos i ett tidigt skede. Du kanske har funderat på vad som händer med dig och varit orolig för de förändringar du har märkt. Även om det är svårt att få en demensdiagnos, kan det också bli en lättnad eftersom du får svar på varför du mår som du mår.

 

Genom att få en demensdiagnos i tidigt skede kan du:

  • Få tillgång till information, resurser och stöd för dig själv och dina anhöriga
  • Maximera din livskvalitet
  • Få stöd och tillgång till läkemedels- och omvårdnad som kan förbättras din kognition
  • Planera för framtiden
  • Förklara för din familj, vänner och kollegor vad som har förändrats i ditt liv och hur de kan hjälpa dig

 

På praktisk nivå finns det mycket som kan göras:

  • Ta reda vilket stöd som du eller din familj har rätt till.
  • Du kanske vill granska din ekonomiska situation och fatta beslut om juridiska frågor.
  • Om du fortfarande arbetar kan du diskutera med din arbetsgivare för att kanske arbeta kortare dagar eller få anpassade arbetsuppgifter, så att du kan fortsätta arbeta.
  • Du kanske vill delta i en patientgrupp och skapa nya relationer med andra i en liknande situation för att ha någon att dela dina upplevelser med.