fbpx

Demens är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige, ändå är det inte så många som vet vad demens är. Den okunskapen gör att många har förutfattade meningar om vad demens är och innebär. Detta kallas för att det blir en stigmatesering omkring detta. 

Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. Det kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Definitionen av demens är en nedgång av olika kognitiva förmågor, där en minnesstörning ska ingå. Den kognitiva störningen ska vid demens vara så allvarlig att det skapar problem i arbete och/eller socialt liv.

Lite fakta om demens

Demens kommer från latin = de ’utan’ och mens ’sinne’. Enligt wikipedia kan ordet demens historiskt härledas till 1700-talets Frankrike med betydelsen ”galen” eller ”vansinnig”. I Sverige är dök ordet demens upp första gången 1931. 1977 kom ordet senildement och presenil demens in i svenska språket. Ordet senil kommer av latinets senilis av senex (”gammal”) och syftar på ålderdomlig, ålderdomssvaghet. Senil demens betraktades länge som en oundviklig följd av åldrandet men numera vet man att demens beror på hjärnskador som kan ha orsakats av hundratals olika sjukdomstillstånd

I dag lever 130 000 – 150 000 människor i Sverige med en demenssjukdom – 10 000 av dessa är under 65 år. Tillsammans med anhöriga berörs mer än 1 miljon människor. Man räknar med att cirka 25 000 personer insjuknar varje år. Enligt Socialstyrelsen kommer så många som 180 000 – 190 000 personer att vara drabbade av en demenssjukdom år 2030 och år 2050 kommer 250 000 ha en demenssjukdom. Samhällets kostnader för demenssjukdomar är större än för cancer och hjärtsjukdomar tillsammans. Det visar brittiska siffror som publiceras av Alzhmeimer`s Research Trust.

All glömska är inte demens

Det är normalt att ibland låsa sig ute, glömma att betala en räkning eller glömma bort andra dagliga aktiviteter. Personer som börjar utveckla demenssjukdom gör det alldeles för ofta och kan ibland utgöra en fara, t.ex. att man glömmer stänga av spisen. Sakta men säkert orsakar en demensutveckling små begränsningar som hindrar personen från att utföra enkla dagliga uppgifter. Många gånger säger man att när glömskan blir handikappande i vardagen, bör man undersöka vad det beror på. När man gör en minnesutredning gör man den för att utesluta andra orsaker till att man glömmer. Andra orsaker kan vara  problem med sköldkörteln, någon vitaminbrist, infektion eller något annat fysiskt fel. Läs tidigare blogginlägg Är det normalt att glömma?

tecknad bild där hjärnan är som ett pussel

Förändras över tid

Demens beskriver en grupp symtom som kan inkludera minnesförlust, svårigheter med tänkande, problemlösning eller språk, och ofta förändringar i humöret. Detta är en progressiv sjukdom, vilket innebär att symtomen blir värre med tiden. Hur snabbt det går variera mycket från person till person. Demens förkortar livslängden, även om vissa personer lever med det under många år. Demens påverkar personen och oavsett vilket skede personen är i så finns det sätt att underlätta vardagen.

Fysiska förändringar i hjärnan

Demens orsakas av fysiska förändringar i hjärnan som inträffar till följd av en sjukdom. När demens fortskrider förändras hjärnans struktur och kemi, vilket får nervceller att dö. När fler nervceller dör skadas hjärnan. Skador på olika delar av hjärnan har olika effekter. Till exempel kan skador på ett område i hjärnan påverka en persons närminne, medan skada på en annan del kan påverka deras förmåga att organisera saker. Om två personer har samma diagnos påverkas de ändå inte lika. Bara för att någon upplever en viss typ av symtom betyder det inte nödvändigtvis att en annan person kommer att utveckla samma symtom.

Hjärnan

Varför får vissa personer demens?

Man vet ofta inte varför vissa personer får demens medan andra inte får det. Det beror på en kombination av ålder, gener, hälsa och livsstil. När det gäller förebyggande faktorer gällande livsstilen sammanfattar man dem oftast med fem punkter: Fysisk aktivitet, äta medelhavsinspirerad kost, mental aktivitet, social aktivitet och blodkärlsrelaterade åtgärder.

Det finns mer än 100 kända typer av demens. I nästa inlägg skriver jag mer om de vanligaste demenssjukdomarna Alzheimers sjukdom, Frontallobsdemens, Lewy Body demens, Vaskulära sjukdomar, blanddemens och även Sekundära sjukdomar