Princip 6 – grundläggande mänskliga behov

Validationsprincip 6

Princip 6

De bakomliggande orsakerna till malorienterade eller desorienterade mycket gamla människors beteende kan vara ett eller fler av följande grundläggande mänskliga behov:

– Lösning av oavslutade frågor för att dö i frid.
– Leva i frid.
– Behov att upprätta en känsla av jämvikt när syn, hörsel, rörlighet och minne försämras.
– Behov att få mening i en outhärdlig verklighet: att finna en plats som känns behaglig, där man känner sig till freds eller i harmoni och där relationerna är välkända.
– Behov av erkännande, status, identitet och själv värde.
– Behov av att vara till nytta och produktiv.
– Behov av att bli lyssnad till och respekterad.
– Behov av att uttrycka känslor och bli hörd.
– Behov av att vara älskad och att höra till: behov av mänsklig kontakt.
– Behov av att bli vårdad, känna sig säker och trygg, snarare än handlingsförlamad och tillbakahållen.
– Behov av sinnes stimulering: beröring, syn, hörsel, lukt, smak liksom sexuella uttryck.
– Behov att minska smärta och obehag.

Grundläggande mänskliga behov

De flesta av våra handlingar motiveras av ett behov av något slag, även för malorienterade och desorienterade personer. Det finns en mening bakom beteendet. Princip 6 bygger på Maslows behovshierarki och har anpassats till de mycket gamla, som uttrycker dessa grundläggande mänskliga behov på kreativa sätt.
Vi har alla upplevt de där minnesglimtarna från händelser i det förgångna som aldrig blev uppklarade och som fortfarande gör oss lite illa till mods – de där tankarna att ”jag borde ha” eller ”om jag bara hade”. Gräl som aldrig reddes ut och orättvisor, rädslor eller trauma som aldrig bearbetades till ett godtagbart avslut och som den gången sköts åt sidan eller förträngdes, kommer tillbaka.
Även hos de gamla personerna med demens dyker starka känslor som är förknippade med minnen upp igen. Känslan av olust på grund av att de aldrig klarades upp blir starkare än behovet att fortsätta skjuta upp dem. Validationsteorin hävdar att de mycket gamla människorna har en viktig uppgift – att få dö i frid. Vi ska inte bara sätta värde på denna uppgift, utan också hjälpa dem med den genom att följa dem genom denna uppgift. För att göra det måste vi förstå att det finns en orsak bakom beteendet.

två män sitter och pratar

Exempel på person i fas 1

Personerna med demens uppvisar sina behov på olika sätt.
En person som är i första fasen (malorienterad) pratar ofta om det på något sätt. Ett exempel är Kalle som bor ensam i sin lägenhet och har hjälp av hemtjänsten.
Han pratade mycket om saknad och behovet av att vara nyttig och produktiv med mig. Han pratade om sin fru som om hon fortfarande levde, han pratade om att han skulle vilja bo i hus igen för då har man alltid något att göra. Han pratade också om sitt arbete.
Här ger jag exempel på hur jag använde de verbala validationsteknikerna med honom:
Han säger att han varit sjukskriven från jobbet en period.
– Har du varit sjukskriven? frågade jag
– Nja, jag är ju pensionär.
– Du är pensionär? Hur är det?
– Jag saknar jobbet.
– Vad saknar du med ditt arbete?
– Ja, egentligen är det väl inte arbetet, det är sammanhanget.
– Det är sammanhanget du saknar? Vad saknar du mest med det?
– Att man har något att göra, att man har en uppgift.
– Upplever du att du inte har en uppgift?
– Ja, även om jag gör saker, har det inte samma betydelse.
– Du känner dig inte betydelsefull?
– Nej, det gör jag inte.

 

Exempel på person i Fas 2

En person i andra fasen (tidsförvirrad) kan uppvisa behovet mer poetiskt. Ett exempel är Kalle som går fram och tillbaka i korridorer och talar om för alla vad de ska göra. Han uttrycker egentligen också sitt behov av att vara nyttig. Detta blir tydligare när vi vet att han var chef på en stor fabrik.

 

Karin som också var tidsförvirrad berättade många gånger för mig om hur det var när hennes lillebror drunknade när han gått ner till sjön som han gått ner till i ett obevakat ögonblick. Denna kvinna försöker att lösa ett gammalt trauma genom att prata om det det om och om igen. Detta är vad Feil kallar för de oavslutade uppgifterna i livets slutskede.

yngre hand som håller i en äldre
Foto: Virpi Ljung

Exempel på person i fas 3

Stina är i tredje fasen (Upprepade rörelser) och har både dålig hörsel och syn. Hon har förlorat mycket av sin verbala kommunikationsförmåga och använder istället sitt kroppsspråk för att förmedla sig. När hon känner sig rädd och ensam, vaggar hon fram och tillbaka medan hon stryker med händerna i ansiktet, uttrycker i själva verket sitt behov av att bli älskad.
Som Validationsarbetare är det viktigt att se att det finns ett behov bakom agerandet. Om Stina ser rädd ut säger jag det:
Stina du verkar rädd! Vill du berätta?
Om Stina inte vill/kan berätta kan jag fråga henne om hon vill att jag ska sitta hos henne en stund. Vår uppgift är att finnas där, visa empati och dela känslorna – i många fall räcker det.

3 kommentarer på “Princip 6 – grundläggande mänskliga behov

  1. Pingback: Personcentrerad omvårdnad - Marias Kunskapskälla

  2. Pingback: Vikten av att få känna sig aktiv - Marias Kunskapskälla

  3. Pingback: Hur kan vi planera en bra jul för personer med demens? - Marias Kunskapskälla

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: