Så blev jag lärare i Validationsmetoden

När jag gått min grundutbildning i Validationsmetoden 2003, fick jag en tanke att det skulle vara så kul att själv få utbilda i metoden. Det tog lite tid, men 2016 blev jag certifierad Validationslärare. Jag gjorde delar av den utbildningen i Cork. I det här inlägget berättar jag mer om det.

Vy från en bro över river Lee i Cork
Vy från en bro över river Lee i Cork

Utbildning i Validationsmetoden

Jag har berättat tidigare att jag gick grundutbildningen i Validationsmetoden 2002–2003 och för mig var det en milstolpe. Utbildningen är praktisk och man ”tränar sig” att använde de olika delarna i metoden på personer i olika faser. Man skriver dokumentation och videofilmar samtal och läraren handleder utifrån detta. Efter bara några månader i utbildningen, började vi se förändring hos personerna som vi tränade” på. De började sova bättre, blev mindre oroliga, kommunicerade bättre och vi kunde minska på olämplig medicinering.

Färgglada hus i centrum i Cork
Färgglada hus i centrum i Cork

Förändringen på avdelningen

När jag gått färdigt min utbildning hade jag en känsla av att den här utbildningen skulle alla i demensvården behöva gå. Vi fick helt andra redskap för att kunna arbeta personcentrerat, att arbeta med individuella aktiviteter, att möta oro och aggressivitet osv. Det var 30 personer som bodde på avdelningen som jag arbetade på. Det var övervägande personer som man hade svårt att ta hand om på andra boenden som kom till avdelningen och vi var den avdelningen som använde minst olämplig medicinering som sömnmedicin, lugnande och psykofarmaka i kommunen.

Anhöriga upplevde att de som bodde på enheten hade bra livskvalitet. Vi fick mycket positiva reaktioner från dem och personalen trivdes också bättre. Vi arbetade i team och förebyggande mot utåtagerande beteende. Vårt arbetssätt spreds i kommunen och fler utbildades i metoden.

Vägen till lärarutbildningen

Jag har sedan 2003 haft en halvhemlig dröm om att bli lärare i metoden. Jag har varit projektledare för att sprida metoden både i ”min” kommun och har även blivit inbjuden till andra kommuner för att berätta om metoden och hur vi arbetade med den.

Men det är flera steg att bli lärare i Validation. Först ska man utbilda sig till gruppvalidatör. Då har man en grupp som man träffar 1 gång/ vecka och man arbetar i gruppen utifrån en speciell ordning. Man har ett samtalstema varje gång som ska komma från gruppen och i gruppen stödjer man medlemmarna att prata med varandra.

Under 2015 började jag

Under 2015–2016 gick jag slutligen min lärarutbildning. Naomi Feils dotter Vicki de Klerk-Rubin kom till Sverige och hade den teoretiska delen med mig, en undersköterska (Anna-Karin Bergsten) och min kollega Ann-Marie Englund. När man är godkänd på den teoretiska delen, ska man vara lärling i en hel grundutbildning i Validation. Jag gjorde min med Vicki i Cork på Irland. Det var ett stort steg att utbilda på engelska och det visade sig att det var större kulturskillnader än jag hade förstått. Jag blev också tillfrågad om jag ville bo hemma hos en av deltagarna i utbildningen Jacqui och hennes man Mike. Båda professorer på Corks universitet. Det tackade jag ja till. Genom att bo hos dem fick jag verkligen se mer om hur vardagen hos personer på Irland kan se ut. Jacqui och Mike är verkligen underbara personer och jag vet inte om de förstått hur tacksam jag är att jag fick bo hos dem under mina besök i Cork. De är omtänksamma, gästvänliga och är mycket engagerade i mänskliga rättigheter på många olika sätt.

Utbildning i Cork

Det var 20 personer som gick utbildningen. De flesta arbetade som sköterskor inom vården, men det var även någon chef och Jacqui som var professor och hade sett till att utbildningen blev av. Utbildningen är upplagd så att man har två heldagar vid 5 tillfällen. Jag höll i vissa delar av de teoretiska delarna och jag hjälpte även till att handleda eleverna utifrån deras skriftliga dokumentation och de filmer de gjort. Det var väldigt roligt och lärorikt, men samtidigt tufft att vara med att utbilda i ett annat land. Jag var väldigt nervös för att bara prata engelska, men det gick bra. Ja, vissa misstag gjorde jag allt och det var främst när jag blev lite trött i huvudet.

St Colmans Cathedral i Cork
St Colmans Cathedral i Cork. Det är väldigt backigt och smala gator. Var en upplevelse att åka med sightseeing bussarna.

Jag försökte också bekanta mig en del med själva staden och åkte och gick på egna upptäcktsfärder. Jag var bland annat högst uppe i tornet på St. Anne’s Church och hade väldigt fin utsikt därifrån över hela Cork. Som du kanske förstår så har jag minnen för livet från den här tiden och jag är så tacksam att jag fick den här möjligheten.

En kommentar på “Så blev jag lärare i Validationsmetoden

  1. Pingback: Vad är Validationmetoden? - Marias Kunskapskälla

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: