Alla som känner mig vet att ett stort intresse för mig är trädgård och odling. Jag mår verkligen bra av att vara ute i trädgården. Det är meditativt och rogivande och tiden bara rusar iväg när jag är ute i vår trädgård.
Det finns forskning som visar att utomhusvistelse har positiv inverkan på människors hälsa, vilket är ett motiv till att de äldre bör ha tillgång till utemiljö och möjlighet att vistas utomhus. Många äldre har haft egen trädgård tidigare i livet, vilket gör att möjligheten att vistas i liknande miljöer på gamla dar, blir till ett viktigt inslag för välbefinnande. Trädgården blir också ett viktigt redskap för att väcka minnen till liv.
I det här blogginlägget skriver jag lite om trädgårdsterapi och vad det har för betydelse för äldre att kunna utöva trädgårdsaktiviteter även när de inte längre bor i sina hem och har sina egna trädgårdar.
Varför mår vi så bra av att vara utomhus?
Doften av regnvåt mylla, röda äpplen som glänser i höstsolen, känslan av att plocka en egenodlad tomat. Varje hobbyodlare vet att trädgården och trädgårdsarbete kan vara en lisa för själen, att det kan läka en trött och stressad själ. Att vara i och arbeta i en trädgård har många fördelar. I forskning har man bland annat sett att bilder på naturen eller kontakten med naturen motverkar stress, men kan också stimulera den som är uttråkad eller nedstämd. Detta kan också påskynda tillfrisknande. En trädgård eller en park erbjuder många möjligheter till fysiska aktiviteter, social samvaro. Att använda sina sinnen, skaparkraft och kropp genom att vistas och arbeta i det gröna kan få personer med demens att minnas, bli lugnare och känna mindre smärta. Utomhusvistelsen kan också hjälpa personer med demens att hitta dygnsrytmen och ha lättare för att somna när det verkligen är dags för det Sedan får vi inte glömma att solljus hjälper människan att tillgodogöra sig vitamin D, som behövs för att skelettet inte ska urkalkas.
Vad är trädgårdsterapi?
En definition som jag hittat är: ”Trädgårdsterapi är en kompletterande terapiform där fysisk aktivitet, trädgårdsarbete, trädgårdsaktiviteter och trädgårdsrummet används med syfte att förbättra fysisk och psykisk hälsa, social anpassning, yrkesskicklighet, fritid och livskvalitet”.
Anita Jernberg nämner tre dimensioner som finns med i en trädgård där trädgårdsterapi kan bedrivas:
- Upplevelse: Trädgården ska vara en plats för att bara kunna vara på, att sitta själv eller tillsammans med andra.
- Aktivitet: I samband med årstidernas skiftningar skapas olika former av aktiviteter och saker att göra i trädgården.
- Rehabilitering: med hjälp av trädgården träna upp nedsatta psykiskt och fysiskt funktioner
Dessa delar är viktiga även i en trädgård för personer med demens. Trädgården ska vara utformad så kravlöst att det räcker med att bara var där. Samtidigt som det finns möjlighet att arbeta i trädgården själv eller med någon. Trädgårdsarbete och möjlighet till att sitta ned och umgås gör att både fysiska och psykiska funktioner tränas.
Vill du läsa mer? Nästa vecka kommer jag skriva om att ”Skapa en trädgård för personer med demens”.
Jag kan även tipsa om kunskapssammanställningen: ”Utemiljöns betydelse för äldre och funktionshindrade”