Vad händer med Marias Kunskapskälla?

Ja, vad händer med Marias kunskapskälla under 2019? Det är snart mitten av oktober och det går i en rasande fart mot nästa år tycker jag. Jag har börjat planera för nästa år, samtidigt som jag också vill njuta av mitt stora trädgårdsintresse. Det är fortfarande skördetid hemma hos oss. Vi har massor av olika typer av kål, olika rotgrönsaker, sallat och rädisor i trädgårdslandet. Det är så härligt att kunna skörda sin egen mat. Nu börjar också träden skifta till olika rödorangea färger. 

Marias kunskapskällas fokus

Mitt fokus med den här bloggen och andra sociala medier är främst att sprida kunskap om demens, personcentrerad omvårdnad och ett bekräftande och empatiskt möte med personer med demens. Efter nästan 30 års erfarenhet inom demensvården har jag blivit helt övertygad om att kärnan till en bra livskvalitet för personer med demens är personalens engagemang, kompetens och påverkansmöjlighet.
Jag tycker att det är mycket roligt och stimulerande att utbilda och handleda både anhöriga till personer med demens och personal inom demensvården. Just nu gör jag en del planer för 2019, både när det gäller utbildningar jag vill erbjuda och för vad som ska hända på bloggen och mina andra sociala medier. Det vore jättekul om ni som läser bloggen skrev till mig vad ni skulle vilja läsa om här? Vilka områden vill du ha mer kunskap om?

Kortversion av Validationsutbildningen

Från september till februari pågår en kortvariant av Validationsutbildningen. Jag och en kollega utbildar i Validationsmetoden i en KY utbildning inom demens för undersköterskor. De som går den blir inte certifierade Validationsarbetare, men de lär sig mycket om de teoretiska grunderna i metoden, de fyra faserna som Naomi Feil delar in personerna med demens i och grunderna i det personcentrerade förhållningssättet. De får träna sig i och blir handledda i både verbal- och ickeverbal kommunikation, att använda musik och aktivitet individuellt utifrån personens behov. Flertalet av de som går har uttryckt en glädje i att få lära sig detta. ”Jag har letat efter ett redskap för att bli bättre i mitt bemötande och det verkar som att det är det jag får nu”, var en av flera kommentarer.

Ryska dockor(Babuschka) som används under Validationsutbildningen för att förklara Erik H Eriksson utvecklingsteori.

Ny bok i Validationsmetoden

De böckerna som finns om Validationsmetoden på svenska är slutsålda. Jag arbetar med att den nyaste versionen av Naomi Feils grundbok i metoden ”V/F Validation – Feilmetoden” ska översättas och ges ut i Sverige. Det kommer ni få mer information om framöver.

Webb utbildning i Validationsmetoden

Under hösten 2019 kommer jag eventuellt att starta en webbutbildning i Validationsmetoden. Det är Validation Training Institute (VTI) som har en utbildning som man haft i flera omgångar i USA. Nu för jag diskussioner med VTI om möjligheterna att starta den utbildningen här i Sverige. Utbildningen är främst Webb baserad och pågår ca 10 månader, men deltagarna i gruppen kommer träffas vid två tillfällen. Håll ögonen öppna efter mer info.

 

Introduktioner och andra utbildningar

Det finns diskussioner och funderingar om andra utbildningar under nästa år. I dagsläget är det helt klart att jag ska ha en heldags introduktion i Validationsmetoden för undersköterskor som går KY utbildning i demens i Västervik i februari.

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: