fbpx

aprikos och rosa pion

Pioner Foto: Maria Hedman Holmblad


Ni vet väl att ni kan anlita mig för validationsutbildning och handledning i demensomvårdnad? I dag pratade jag med en ev. samarbetspartner när det gäller Validationsutbildning. Då fick jag den här frågan: Kan du ge argument för att satsa på en hel utbildning istället för att bara lära sig lite? Vi ställde frågan till certifierade Validationsarbetare i Karlskoga kommun förra året. Sammanställningen av svaren de gav tycker jag säger allt.
Det är främst en praktisk kunskap: Du kan inte lära dig bemötande enbart genom att läsa eller gå en endagarsutbildning. Under utbildningen får du lära dig att omvandla teori i praktiken. Det är genom det praktiska utövandet och handledningen som man verkligen lär sig. Det är först då man kan validation.
Teorin i boken är inte lätt att omsätta i praktiken själv: Därför är det viktigt att det finns en lärare som verkligen kan Validation och kan lära ut det. En del av teorin förklaras också med olika typer av övningar. Genom övningarna får du träna, känna och uppleva innan du möter en person med demens.
Handledningen från läraren är viktig: Det är inte lätt att lära sig att läsa av en persons sinnesstämning, på kroppsspråket och i det de uttrycker. Det krävs också kunskap om hur du ska möta detta genom olika tekniker som är lite olika beroende på vilken fas personen är i. Du får direktrespons på vad som är bra, men även råd om hur du kan komma vidare med det som känns svårare.
Utbytet i utbildningsgruppen: Vi lär av varandra och tar del av varandras tankar, funderingar och utveckling. Du behöver gruppens stöd för att klara av vissa delar i utbildningen som många gånger kan kännas svåra.
Kunskapen ger trygghet och arbetsglädje! Du lär dig att förstå en person med demens på ett annat sätt. Detta gör också att du kan hantera situationer som tidigare upplevdes som svåra, på ett annat sätt.
Tveka inte att kontakta mig om du vill veta mer:

Fel: Kontaktformulär hittades inte.