fbpx
En påskhälsning från mig

Nu är det långhelg och det har blivit riktigt varmt ute. Hos mig har vi haft +19 grader och soligt idag. Det verkar som att det varma härliga vädret kommer hålla i sig över hela påskhelgen.  För mig innebär helgen ledighet, umgås med familjen och att njuta av det fina vädret. När jag njuter av det fina vädret inkluderar det även trädgårdsarbete. När solen skiner och det börjar grönska ute kliar det i mina fingrar att få börja klippa ner torra grenar och att snygga till i rabatterna. För mig är det mindfullness att rota i jorden.

Min trädgård vaknar

Jag är en riktig trädgårdsnörd och mycket av min fritid under en ganska stor del av året ägnar jag åt att odla grönsaker och blommor. När tjälen har släppt och det börjar grönska lite börjar jag gå en liten runda i trädgården några gånger i veckan för att se vad som börjat grönska hos mig. När jag gick dagens runda i trädgården, såg jag att min magnolia börjar slå ut. Backsippan som har alldeles ulliga knoppar har slagit ut med röda blommor. Gulsippan och blåsippan blommar fint och mina trillium har knoppar. Jag såg att några hyacinter blommade. Det var lökar som jag hade inomhus julen 2017 som jag satte ut förra våren, som blommar nu. Jag brukar alltid spara lökarna och testa och se om de blommar om. Det var första gången det lyckats och jag vet inte alls vad jag gjort för att klara av det. Även en och annan maskros har slagit ut och de får vara kvar eftersom det är bra mat för humlor och andra insekter. Men när de är överblommade tar jag snabbt bort dem.

I en pallkrage har spenaten och dillen börjat växa och i en annan har förra årets grönkål och brysselkål vaknat till liv. Har även ramslök, skogslök, gräslök, kinesisk gräslök och vitlök som grönskar för fullt.

Förodling

Jag förodlar en hel del grönsaker. I januari börjar jag med chili, paprika, selleri, aubergine och kronärtskocka. Nu har jag flertalet tomatplantor på gång också och lite annat. Ute på vår veranda i ett plastväxthus odlar jag olika kålsorter och i helgen ska jag även sätta en del sommarblommor. Det är även dags att börja förodla dahlia knölarna. Jag testar även att odla sötpotatis, gurkmeja och ingefära. Förra året odlade jag detta i kruka och det blev en liten skörd. I år ska vi sätta upp ett växthus, så jag tänkte ha dessa exotiska växter mellan tomatplantorna.

Närbild på Maria Hedman Holmblad

Ja, det här var lite om vad jag gör på min fritid en solig långfredag. Jag hoppas att du också njuter och har det så mysigt som du bara kan i påskhelgen.

Glad Påsk!