fbpx

Hur används musik individuellt i vårdandet?

Det finns en hel del forskning runt musikens betydelse i vårdandet. Musik kan användas för att påverka och uppnå något speciellt, t.ex. om den äldre behöver lugnas eller aktiveras. Musiken kan också användas för att ge personen möjlighet att uttrycka något av sin person, medutrymme för både ilska, glädje och sorg. Via musiken kan vi bemöta, bekräfta och spegla personen med demens. Personen kan då uppleva en känsla av mening och sammanhang som i sig kan göra att symtom kan lindras eller försvinna.

Musik väcker minnen.

Nästan alla människor har en relation till musik. Musiken finns med oss i stora delar av livet. När vi umgås med andra, när vi är själva, när vi är glada, ledsna. Vi skrattar och gråter, tröstar oss, dansar, städar och lagar mat till musik. Musiken ledsagar oss i stora delar av våra liv. Den blir en del av vår identitet.

Äldre man

Ett exempel

När jag hör Gyllene Tiders låt ”Sommartider” på radion väcks många minnen. Ett minne är när jag och mina kompisar var på Gyllene Tider konsert i Björneborgs Folkpark. Det regnade och vi blev jätteblöta. Men vi hade ändå en jätterolig kväll.
Ett annat minne är när jag och samma kompisar sommarjobbade som jordgubbsplockare. När vi kröp där bland jordgubbsplantorna började en kompis sjunga låten. Vi andra hängde med och sjöng. Jag hoppas att vi roade övriga jordgubbsplockare, för vi hade väldigt roligt.

Använd musiken som en ”dörröppnare”

Musiken spelar också en viktig roll för personer med demens. Förmågan att ta kontakt kan ha försämrats, men behovet av samvaro och gemenskap finns kvar. Musiken kan då fungera som en ”dörröppnare” och erbjuda en möjlighet till gemenskap och ökad livskvalitet. Genom att lyhört och på ett medvetet sätt använda musik som kommunikation, kan vi väcka liv i personens livsberättelse och känsla av vem han eller hon har varit.

Använd gamla välkända sånger som personen du möter har tyckt om under olika perioder i livet. Musiken från ungdomstiden är särskilt inpräntat i minnet. Det är mycketvanligt att personer med demens som inte kan prata, ändå kan sjunga barnvisor eller andra för dem, välkända sånger. Vissa reagerar på sånger från tonårstiden eller perioden som unga vuxna. Genom att vagga i takt till storbandsmusik kan en kvinna som saknar sin man återuppleva värmen från mannens beröring när de dansade.

Dansande par

Sjung tillsammans

Det bästa är att sjunga tillsammans. Forskning visar att röstens klang och förmåga att anpassa sig, tycks göra den särskilt väl lämpad att förmedla mänskligkontakt, empati, deltagande och trygghet. Den som sjunger för/med en person meddemens kan i stunden välja att sjunga antingen med jämn nyans och puls, eller med pauser, betoningar och andra effekter. På så sätt kan vi lugna eller stimulera allt efter behov.

När vi sjunger för/med någon förmedlar vi:

  • Texten i sången. Själva berättelsen. Därför är det bra att tänka igenom vad texten egentligen handlar om; kärlek, krig, tro, hopp, vemod
  • Röstensklang. Det är bra att välja en tonart i ett bekvämt läge och vara närvarande i situationen. Det handlar inte om att sjunga vackert.
  • Sättet att framföra sången; puls, rytm, nyanser, artikulation, intensitet. Du kan trösta någon genom att sjunga eller nynna en sång mjuk. Du kan spegla sammapersons energi genom att sjunga med energi Förutsägbarhet skapar lugn och trygghet, medan överraskningar väcker och stimulerar eller oroar.

Grundstenarna består i att lära sig konsten att vara i ögonblicket, att utgå fråninlevelse/empati och det kan du uppnå via ögonkontakt, beröring och skapande av en tillitsfull relation. Personen kanske tycker bäst om klassisk musik. Då kan du sätta på en CD-skiva, men stanna hos henne och rör dig gärna i takt till musiken.