fbpx

Dan före doppare dan och fjärde advent. I dag görs de sista förberedelserna inför jul. För mig handlar det om att tillaga julskinkan, göra rödbetssallad och lägga in sill. Jag tar även fram lite mer julpynt. Hos oss är det en tradition att smaka på skinkan på kvällen innan julafton, när allt är fix och färdigt. Jag tycker jul är en mysig högtid då man umgås med familjen, äter gott och tar det relativt lugnt. Jag är ledig till 2 januari. Under ledigheten ska jag umgås med familj och vänner, vila, njuta och äta gott. Men jag ska även summera 2018 och planera och sätta mål inför 2019.

Vad har hänt 2018?

Under det här året har jag utvecklat nya sidor hos mig själv och knutit nya och nygamla kontakter.  En del av det jag gjort är att jag har startat en hemsida med blogg, jag och en annan certifierad lärare i Validation utbildar i Validationsmetoden i en specialistutbildning för undersköterskor, jag har gått en utbildning i entreprenörskap och är även med i The Brand & Business Lounge (som är en medlemsgrupp för entreprenörer). Som ni ser är jag intresserad av entreprenörskap. I dagsläget är jag inte företagare, men det är något som intresserar mig. Jag vill fortsätta sprida mina kunskaper inom Validationsmetoden och personcentrerad demensomvårdnad på olika sätt.

Min övertygelse

Jag tror stenhårt på att många problem inom demensomvårdnaden beror på att vi som är friska inte tänker oss för och att detta gör att det blir missförstånd mellan vårdaren och personen med demens. För att det ska bli en bra livskvalitet för personer med demens måste vi som möter dem i vårt dagliga arbete ha kunskap om de olika demenssjukdomarna, att kommunicera med personer med demens och att skapa en meningsfull dag. Det behövs också chefer och ledning som arbetar personcentrerat gentemot sina medarbetare och som ser vikten av en bra arbetsmiljö. I arbetsmiljön ingår bland annat personaltäthet, ergonomi, arbetstider, medbestämmande och möjlighet till reflektion i teamet. Delar av detta har jag jobbat med på olika sätt i hela mitt arbetsliv och det vill jag fortsätta med.

Mål för 2019

Nu är det även dags att planera och sätta mål inför 2019. Jag kallar det inte nyårslöften, utan mål. Mina mål utgår ifrån vad jag vill utveckla. Jag vill få till mer regelbundenhet här på bloggen och fortsätta sprida information om personcentrerat förhållningssätt. Jag funderar på hur Kunskapskällans övriga sociala kanaler ska utvecklas och hur jag ska nå fler personer. Jag vill också hitta sätt att få till en dialog med dig som följer marias kunskapskälla här, på Facebook och Instagram. Jag vill utbilda mer i Validationonsmetoden och demens och fortsätta utveckla mina planer att bli entreprenör. För mig är det viktigt att du som hittat hit vill fortsätta följa Kunskapskällan även under 2019. Skriv gärna kommentarer och frågor på det du läser och ge förslag om vad du vill läsa framöver. Jag kommer även sätta upp privata mål, t.ex. för min hälsa.

Det är fortfarande dan före doppare dan och jag vill önska dig en underbar jul och ett riktigt Gott Nytt År. Jag vet att det är många inom vården som inte kan vara lediga. Jag vet att de som jobbar gör sitt bästa för att julen ska bli så trivsam som möjligt, för de som är i behov av vård på olika sätt. Jag hoppas ändå att du ska ha möjlighet att umgås med vänner och familj och kunna vila när du är ledig. Ät gott och passa på att njuta lite extra.