Dan före doppare dan

Dan före doppare dan och fjärde advent. I dag görs de sista förberedelserna inför jul. För mig handlar det om att tillaga julskinkan, göra rödbetssallad och lägga in sill. Jag tar även fram lite mer julpynt. Hos oss är det en tradition att smaka på skinkan på kvällen innan julafton, när allt är fix och färdigt. Jag tycker jul är en mysig högtid då man umgås med familjen, äter gott och tar det relativt lugnt. Jag är ledig till 2 januari. Under ledigheten ska jag umgås med familj och vänner, vila, njuta och äta gott. Men jag ska även summera 2018 och planera och sätta mål inför 2019.

Vad har hänt 2018?

Under det här året har jag utvecklat nya sidor hos mig själv och knutit nya och nygamla kontakter.  En del av det jag gjort är att jag har startat en hemsida med blogg, jag och en annan certifierad lärare i Validation utbildar i Validationsmetoden i en specialistutbildning för undersköterskor, jag har gått en utbildning i entreprenörskap och är även med i The Brand & Business Lounge (som är en medlemsgrupp för entreprenörer). Som ni ser är jag intresserad av entreprenörskap. I dagsläget är jag inte företagare, men det är något som intresserar mig. Jag vill fortsätta sprida mina kunskaper inom Validationsmetoden och personcentrerad demensomvårdnad på olika sätt.

Min övertygelse

Jag tror stenhårt på att många problem inom demensomvårdnaden beror på att vi som är friska inte tänker oss för och att detta gör att det blir missförstånd mellan vårdaren och personen med demens. För att det ska bli en bra livskvalitet för personer med demens måste vi som möter dem i vårt dagliga arbete ha kunskap om de olika demenssjukdomarna, att kommunicera med personer med demens och att skapa en meningsfull dag. Det behövs också chefer och ledning som arbetar personcentrerat gentemot sina medarbetare och som ser vikten av en bra arbetsmiljö. I arbetsmiljön ingår bland annat personaltäthet, ergonomi, arbetstider, medbestämmande och möjlighet till reflektion i teamet. Delar av detta har jag jobbat med på olika sätt i hela mitt arbetsliv och det vill jag fortsätta med.

Mål för 2019

Nu är det även dags att planera och sätta mål inför 2019. Jag kallar det inte nyårslöften, utan mål. Mina mål utgår ifrån vad jag vill utveckla. Jag vill få till mer regelbundenhet här på bloggen och fortsätta sprida information om personcentrerat förhållningssätt. Jag funderar på hur Kunskapskällans övriga sociala kanaler ska utvecklas och hur jag ska nå fler personer. Jag vill också hitta sätt att få till en dialog med dig som följer marias kunskapskälla här, på Facebook och Instagram. Jag vill utbilda mer i Validationonsmetoden och demens och fortsätta utveckla mina planer att bli entreprenör. För mig är det viktigt att du som hittat hit vill fortsätta följa Kunskapskällan även under 2019. Skriv gärna kommentarer och frågor på det du läser och ge förslag om vad du vill läsa framöver. Jag kommer även sätta upp privata mål, t.ex. för min hälsa.

Det är fortfarande dan före doppare dan och jag vill önska dig en underbar jul och ett riktigt Gott Nytt År. Jag vet att det är många inom vården som inte kan vara lediga. Jag vet att de som jobbar gör sitt bästa för att julen ska bli så trivsam som möjligt, för de som är i behov av vård på olika sätt. Jag hoppas ändå att du ska ha möjlighet att umgås med vänner och familj och kunna vila när du är ledig. Ät gott och passa på att njuta lite extra.

3 kommentarer på “Dan före doppare dan

  1. Pingback: Jag vill önska Ett Gott Nytt År! - Marias Kunskapskälla

  2. Hej Maria! Först och främst vill jag önska dig en god jul och ett gott nytt år. Det är spännande att följa din utveckling och dina funderingar. Du ska veta att du inspirerar jätte mycket! När du skriver om julen och allt som hör till så funderar jag hur personer med demenssjukdom klarar av alla intryck. Och vad bör vi som vårdpersonal tänka på? Många minnen väcks med musiken, dofterna, smakerna, alla ljus och släkten som hälsar på. Men förmågan att relatera till alla intryck är ju nedsatt och inte sällan skapas stress och oro. Har du några tips hur vi kan planera en bra jul för personen med demenssjukdom? Mvh Robert Greulich

    • Tusen tack Robert för ditt inlägg. Det värmer!
      Din fråga är viktig och svår att svara på kort. Jag kommer därför försöka svara på den med nytt blogginlägg. Ha en riktigt härlig jul och ett Gott Nytt År!
      Maria

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: