Hur kan vi planera en bra jul för personer med demens?


Jag fick en fråga vid mitt förra blogginlägg: ”Hej Maria! Först och främst vill jag önska dig en god jul och ett gott nytt år. Det är spännande att följa din utveckling och dina funderingar. Du ska veta att du inspirerar jättemycket! När du skriver om julen och allt som hör till så funderar jag hur personer med demenssjukdom klarar av alla intryck. Och vad bör vi som vårdpersonal tänka på? Många minnen väcks med musiken, dofterna, smakerna, alla ljus och släkten som hälsar på. Men förmågan att relatera till alla intryck är ju nedsatt och inte sällan skapas stress och oro. Har du några tips hur vi kan planera en bra jul för personen med demenssjukdom?” Mvh Robert 

Sinnesintryck vid demens

Det här är en väldigt stor fråga och det är alltid svårt att generalisera.  Det är ganska vanligt att personer med demens får svårare att tolka sinnesintryck, s.k. agnosi. Det kan innebära att personen inte känner igen välbekanta föremål eller personer, eller förstår vad orden betyder. Även tolkning av smak, lukt och beröring kan påverkas. Det är också viktigt att tänka på att våra sinnesintryck väcker minnen. Du kan utgå från dig själv. Vad väcker julmusiken i dig? Tänker du på något du upplevt som barn? Eller din första jul med din partner? Dina barn? Väcker det enbart glada minnen? Blir det för mycket ljud samtidigt?  Julen innebär många dofter och smaker, maten och glögg till exempel. En del personer med demens har nedsatt lukt och smak, men inte alla Det är också många synintryck – julgranen med ljus och kulor, prydnadssaker, kanske en jultomte osv. Allt detta samtidigt KAN göra att det blir kaos hos en person med demens

Hur kan vi planera en bra jul för personer med demens?

Ja, det handlar om att arbeta systematiskt i teamet. Liksom all personcentrerad omvårdnad, bör även aktiviteter och firandet av storhelger planeras utifrån personerna som bor där och vilka önskemål de har. Ibland är det personalens syn på hur julen ska firas som styr, då kan det krocka med en personcentrerad omvårdnad. Jag förespråkar att det ska göras en analys och en genomförandeplan av alla personer som bor på en enhet, för alla är olika. Grunden i en personcentrerad omvårdnad är livsberättelsen. Prata med personen och anhöriga och skriv ner personens livsberättelse. Det är viktigt att den inte bara består av faktaord. Fråga om vad personen tyckte var roligt, hur har man firat helgdagar? Vilken musik/vilka låtar tycker personen om? Försök att få med känslor och relationer i livsberättelsen. Det är först då som den blir ett hjälpmedel i att förstå personen.

Observation

Det är viktigt att observera hur personerna reagerar i gruppaktiviteter eller vid olika typer av firanden Jag vet att för många personer med demens är inte julfirandet eller andra större aktiviteter ett problem. Många lever upp, men det finns de som blir mer inneslutna i sig själva eller blir oroliga. Verkar Stina eller Kalle glad? Eller sitter Kalle och blundar eller kanske inte reagerar alls. Blir Stina orolig? Arg? Börjar hon vandra? Plocka med saker?

Analys

Vad kan reaktionen bero på? Är aktiviteterna anpassade för personen? Kanske tar personalen över för mycket. Stina är kanske van vid att duka, servera osv. Blir miljön för stökig? Är det hög ljudvolym? Förstår personen vad som händer? Trivs personen i större sammanhang? Är personen blyg eller osäker?

När man jobbar med Validationsmetoden finns det flera principer som passar in i att göra en analys av vad som reaktionen kan bero på. Det är viktigt att komma ihåg att ”Det finns en orsak bakom beteendet hos mycket gamla malorienterde och desorienterade personer” Läs mer här om det. Man kan också fundera på vilket behov personen uttrycker.

Åtgärd

Ge ett individuellt anpassat stöd som ska framgå i personens genomförandeplan. Stina eller Kalle kanske behöver ha en personal hos sig för att känna sig trygg. Behövs ljudmiljön anpassas? Det är kanske trevligt med julmusik, men det ska kanske inte spelas hela tiden. Eller är det flera saker som låter samtidigt? Hur är ljuset? Många måste ha väldigt ljus miljö för att se ordentligt. Personen kanske inte orkar vara med hela tiden, utan måste vila en stund. När en person med demens blir trött finns det en risk att förvirring och oro ökar.

Utvärdering

Hur har det varit under julfirandet? Har alla fått det stöd som de verkar behöva? Vad ska vi tänka på framöver? Behöver vi ändra på något?

Ja, jag vet inte om detta är svaren du efterlyser Robert. De som arbetar med BPSD analyser känner igen den här arbetsgången. Jag skulle kunna skriva mycket om detta. Jag kommer skriva mer om att använda musik i vården och även om aktivitet efter årsskiftet.

Hur har det varit under julfirandet? Har alla fått det stöd som de verkar behöva? Vad ska vi tänka på framöver? Behöver vi ändra på något? f

Vad tycker du om inlägget? Har du några funderingar eller kommentarer om innehållet?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: