fbpx

B77D9A3B-A848-435D-BB4C-E4DAF324C75DJust nu känner jag mig nöjd efter en riktigt härlig söndag. Ett av mina stora fritidsintressen är odlandet och trädgård. Ett projekt i år är att bygga växthus, men där är vi inte riktigt än.
Jag odlar än så länge en hel del på vår veranda, som är halvinglasad. Jag har två stora Lindesbergskrukor som det händer något i året runt.
Nu är salladen och rädisorna som vuxit där uppätna, så idag förnyade jag jorden och satte blommor.
Förnya jorden ja. Det innebär för mig att sila bort en del rötter och blanda i kompost, bokashi, lite hönsgödsel och algomin. Det jag silade bort lägger jag som täckning i potatislandet.


Nu har jag planterat i krukorna och det är väl inte så snyggt än. Men det dröjer inte innan det blommar för fullt. Jag har några blommor som jag alltid vill ha i mina krukor. Det är Törnrosas kjortel och chokladblomman ”Cosmos Choccamocca. Jag tycker att de två blir fina ihop och de blommar ända tills frosten tar död på dem.  En annan favorit är svartöga. I år fick jag tag på en tegelröd som jag tror heter ”African sunset”.
E9EE3992-DBC4-4E34-993F-B1E716D92029

Bägarranka. Bakom syns det 4 år gamla citronträdet som det just nu finns 9 små frukter på. Foto: Maria Hedman Holmblad


Jag nöjer mig inte med två stora krukor. Jag har en hylla med pelargoner, några amplar och en del andra krukor med både blommor och grönsaker. Bägarrankan är en annan favorit som jag har i en stor blå kruka. Den brukar bli helt översållad av blommor. Men den tål inte kyla alls, så när det börjar bli kallare på hösten ställer jag in den och hoppas på att lyckas övervintra den inne. Jag kan ha en grön och fin växt stor del av vintern, men framåt februari brukar den duka under. Jag vet inte alls vad jag gör för fel.

Jag har även en del grönsaker på verandan. Dels en självpollinerande gurka ”Pocolino” och en ampel med jordgubbar som börjar mogna. Just nu har jag också ett plastväxthus på verandan där jag drivit upp en del grönsaker och sommarblommor som ska planteras ut.