fbpx

Förra veckan skrev jag ett blogginlägg om fördelarna med en trädgård. Har du inte läst inlägget så är det här.

En trädgård som anpassats för personer med demens, handlar om att skapa ett utrymme som en person som lever med demens kan njuta av och känna sig trygg i. Att vara ute och njuta av den friska luften kan ha enorma fördelar för både hälsan och välbefinnandet. En trädgård kan minska stress och ångest, ge utrymme av självständigt eller samvaro med andra.

Några saker att tänka på i planeringen:

Säkerhet

  • Att se till att gångvägar och ytor är så jämna som möjligt kommer att minska risken för fall och göra det mycket lättare för den som lever med demens att gå i trädgården.
  • Stora färgkontraster i beläggningen kan uppfattas som gropar och bör undvikas.
  • Om det är nivåskillnader eller trappsteg, är det också bra att sätta upp ledstänger för extra stöd.
  • Tänk också på att trädäck och stenar kan bli hala när det blir blött. Ibland kan det vara värt att överväga specialgolv som är halkfria istället för vanliga trädäck.

Trygghet

Att säkerställa att trädgården även är trygg är också viktigt att tänka på. Alla personer med demens kan bli förvirrade och ha svårt att hitta hem om de går iväg.

  • Orienteringspunkter kan vara bra att ha t.ex. markering av vägen tillbaka och till ytterdörren.
  • Ett lite högre staket runt gården som kan täckas med klätterväxter. Växterna gör att känsla av instängdhet minskar. Man kan också använda spaljéer eller andra trädgårdsprydnader och funktioner som fortfarande ser vackra ut.
  • Ta reda på så att det inte planteras in växter eller bär som är giftiga.

Olika rum och sittplatser

Att ha en härlig trädgård att njuta av och spendera tid i är något bra för alla människor, men sittplatser är ett måste! Det går att göra olika rum och sittplatser där man kan vila och njuta av sol eller varför inte en sittplats i skugga när det är riktigt varmt. Det är dock viktigt att det syns tydligt vad olika platser är avsedda för. Man kan också ha symboliska ledtrådar, sådant som kan väcka igenkännande och hjälper personer med demens att hålla kontakten med sina minnen.

Trädgårdsrum

Locka dit djur och insekter

Att locka fåglar, igelkottar, insekter, fjärilar och kanske grodor till trädgården gör att den blir mer levande. Att titta på djur eller lyssna på fågelkvitter är också lugnande och avkopplande. Planera in grunda vattenbad, fågelholkar och växter som är bra för insikter och fjärilar

igelkott

Höns eller andra djur

I år har jag läst flera inlägg och artiklar om att det finns höns på vårdboenden. Har även hört att man haft kaniner eller närhet till t.ex. får.

Forskare vid Northumbria University i Storbritannien har utvärderat effekten av höns på vårdboenden. Deras genomgång visar att hönornas närvaro minskar både depression och upplevd ensamhet. På ett boende har de tidigare stillasittande personerna, gjort det till en tradition att hälsa på hönsen varje morgon.

 

Trädgården en bra aktivitet

Ta med personen med demens i de olika aktiviteterna för att sköta om trädgården. Olika aktiviteter i trädgården kan ge en känsla av syfte och öka personens självkänsla och humör. Exempel på olika aktiviteter kan vara: Kratta löv, rensa ogräs, beskärning, plantering av frön, skörda bär och grönsaker.