I Karlskoga kommun finns det ett besökshundsteam som används individuellt eller i grupp, utifrån deltagarnas behov och förutsättningar. Det kan vara att stimulera till aktivitet, att locka till prat och skratt, ge de äldre närhet och ge dem en chans att få njuta av den ro som umgänge med djur ger. Några av sakerna deltagarna från vårdboendena i kommunen får göra med hunden Jäger, är att träna hundtrick, göra hinderbanor, gå på promenader eller leka lekar tillsammans.
Hur började det?
Carina Persson har jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen sedan 1995. Hon har haft hundar sedan 1993 och har tränat och tävlat i lydnad med dem. Ibland har hon haft med sigt med sig hunden Jäger (av rasen Australien Shepherd) när hon jobbat natt. En natt märkte Carina att Jäger fick en jättebra kontakt med en kvinna som inte gett så mycket respons till personalen på länge. Detta fick henne att ta reda på mer om hur man kan använda en hund i vården. Hon upptäckte då att hon och Jäger kunde utbilda sig till ett Besökshundsteam genom Svenska Terapihundskolans utbildningar.
Carina pratade med sin chef om sin idé, att de skulle gå utbildningen och sedan erbjuda de som bor på vårdboendet en stunds närhet och glädje både individuellt och i grupp. Carinas chef Marianne Forsman tyckte att detta var en mycket bra idé och Carina berättar att hon känt ett stort stöd hos båda enhetscheferna på Nya Skranta när hon utvecklat arbetet med Besökshundteam. För att bli utbildad besökshund måste hunden först göra ett så kallat lämplighetstest som fastslår om hunden är lämplig för att arbeta med människor och klarar av att följa instruktioner. Blir hunden godkänd gör man en Besökshundsutbildning som efterföljs av en examen. Sedan kan teamet gå en vidareutbildning till terapihudsteam om man vill.
Terapihundskolans beskrivning av ett besökshundsteam:
Besökshundsteamet arbetar med att ge stöd, motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap. Besökshundsteamets uppgifter är att göra enkla besök som vanligtvis ej är målinriktade eller behöver dokumenteras. Effekterna är goda, forskning visar att besök av hundteam sänker blodtryck, minskar smärta och stress. Detta är bara några få exempel på den goda effekten djurassisterad aktivitet har.
Trackbacks/Pingbacks