fbpx

Jäger är av rasen Australien Shepherd och utbildad Besökshund

I Karlskoga kommun finns det ett besökshundsteam som används individuellt eller i grupp, utifrån deltagarnas behov och förutsättningar. Det kan vara att stimulera till aktivitet, att locka till prat och skratt, ge de äldre närhet och ge dem en chans att få njuta av den ro som umgänge med djur ger. Några av sakerna deltagarna från vårdboendena i kommunen får göra med hunden Jäger, är att träna hundtrick, göra hinderbanor, gå på promenader eller leka lekar tillsammans.

Hur började det?

Carina Persson har jobbat som undersköterska inom äldreomsorgen sedan 1995. Hon har haft hundar sedan 1993 och har tränat och tävlat i lydnad med dem. Ibland har hon haft med sigt med sig hunden Jäger (av rasen Australien Shepherd) när hon jobbat natt. En natt märkte Carina att Jäger fick en jättebra kontakt med en kvinna som inte gett så mycket respons till personalen på länge. Detta fick henne att ta reda på mer om hur man kan använda en hund i vården. Hon upptäckte då att hon och Jäger kunde utbilda sig till ett Besökshundsteam genom Svenska Terapihundskolans utbildningar.
Carina pratade med sin chef om sin idé, att de skulle gå utbildningen och sedan erbjuda de som bor på vårdboendet en stunds närhet och glädje både individuellt och i grupp. Carinas chef Marianne Forsman tyckte att detta var en mycket bra idé och Carina berättar att hon känt ett stort stöd hos båda enhetscheferna på Nya Skranta när hon utvecklat arbetet med Besökshundteam. För att bli utbildad besökshund måste hunden först göra ett så kallat lämplighetstest som fastslår om hunden är lämplig för att arbeta med människor och klarar av att följa instruktioner. Blir hunden godkänd gör man en Besökshundsutbildning som efterföljs av en examen. Sedan kan teamet gå en vidareutbildning till terapihudsteam om man vill.

Besökshunden Jäger blir borstad av kvinnorna i gruppen

Ada och Stina borstar Jäger

Terapihundskolans beskrivning av ett besökshundsteam:

Besökshundsteamet arbetar med att ge stöd, motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap. Besökshundsteamets uppgifter är att göra enkla besök som vanligtvis ej är målinriktade eller behöver dokumenteras. Effekterna är goda, forskning visar att besök av hundteam sänker blodtryck, minskar smärta och stress. Detta är bara några få exempel på den goda effekten djurassisterad aktivitet har.

 

Besökshundsteamet  har träffar både individuellt och i grupp

Carina berättar att hon och Jäger har både individuella och gruppträffar ca. 15 timmar i månaden på de olika vårdboendena som finns i Karlskoga. När det är en gruppaktivitet är det som mest 4 deltagare i gruppen. I en grupp ska alla kunna interagera med Carina och Jäger och om gruppen är för stor går det inte.

Carina berättar också att hon har individuella besök. Det kan vara någon som är sängliggande. Då sitter Jäger på en stol bredvid sängen och personen kan klappa honom.
Det går även att stimulera till att gå mer genom att personen får gå ut och gå med Jäger i koppel. Att det är ett dubbelkoppel där Carina håller i det ena kopplet lägger de oftast inte märke till.

Locka till aktivitet

Det finns en man som inte velat gå ut från sitt rum på länge. Besökshundsteamet började besöka mannen på rummet och gjorde individanpassade aktiviteter med honom. Mannen blev väldigt förtjust i Jäger. Då kom Carina på att de kunde testa med något kul ihop med mannen, som det blev lite trångt att göra på rummet.

”Jag testade att använda aktiviteter med bowlingkäglor och rock ring. Då var det inget problem att få med mannen ut i korridoren”, berättar Carina. Hon berättar också att hon fått med sig mannen ut på gården, genom att säga att det är för varm för Jäger inomhus.

Besökshunden Jäger letar reda på hundgodis som är gömt i en grön ask

Stina har gömt hundgodis i en grön ask

En gruppträff

-”Hej, på dig! Vad fin du är”, säger Stina när hon hälsar på Jäger.

Jag var med när Carina och Jäger hade en träff med två kvinnor (jag kallar dem Ada och Stina) för att se hur de arbetade. Det var verkligen kul att se hur Ada och Stina pratade med Jäger och var måna om honom. Teamet gjorde olika tricks ihop med Ada och Stina och de såg till att båda damerna är lika involverade i allt

I Karlskoga kommun finns det ett besökshundsteam

Carina och Ada håller i rock ringen som Jäger ska hoppa igenom, när Stina lockar på honom

Carina och Jäger följde sedan med Ada och Stina ut och Ada höll i Jägers koppel, efter att Jäger tackat för sig för idag.

Besökshunden Jäger lägger sig på alla fyra för att bocka och tacka för idag

Besökshunden Jäger tackar för sig genom att bocka.